A leopárdgekkó viselkedése, ami miatt gyakran aggódunk

A leopárdgekkó viselkedése, ami miatt gyakran aggódunk

​Amikor egy hüllő viselkedéséről beszélünk, az apróbb részletekig figyelnünk kell a mozgásukra, testbeszédükre, energiájukra. Ha a megszokottól eltérő viselkedést figyelünk meg, gyanakodjunk, hogy valami nincs rendben, esetleg éhes, fázik, valami nem tetszik neki.

 

Egyes tevékenységek mögött megkereshetjük a leopárdgekkó magatartásának okait. Vajon a gekkónk viselkedése normális?

Az alábbiakban megnézzük, milyen okai lehetnek a leopárdgekkók szokatlan viselkedésének.

Rejtőzködés

Vajon normális, hogy az újonnan hazavitt kisállatunk nem akar előbújni a rejtekhelyéről? Amíg megszokja új környezetét, előfordulhat, hogy ritkábban látjuk. Valójában a gekkó éjszakai állat, így nappal ne lepődjünk meg, ha nem sűrűn mutatkozik. 

Érthető azonban az aggodalom, hiszen gazdaként a mi felelősségünk gondoskodni a kis élőlényről, legyünk körültekintőek, de aggódni nem kell azonnal.

Figyeljünk oda: ha a hüllőnk már több mint 1 napja nem bújt elő, győződjünk meg arról, hogy a környezet, amibe belehelyeztük, megfelelő e a számára (méret, hőmérséklet, elhelyezkedés). Ha mindent rendben találtunk és a helyzet továbbra sem változik, akkor gyanakodhatunk és érdemes elgondolkodni, hogy szakértői segítséget kérjünk.


Étvágytalanság

Egy fejlett, felnőtt gekkónál természetes, ha pár napig nem eszik. Ha 1 héten túlra nyúlik ez az idő, akkor már felmerülhet bennünk, hogy az étvágytalanság esetleg betegséget jelez. A tudatos táplálás, vitaminozás természetesen a leopárdgekkónál is fontos! Fő tápláléknak a lisztkukacot, tücsköket javasoljuk.


Nyelvöltögetés

Gyakori, hogy dugdossák a nyelvüket, ennek egyszerű oka van: így érzékelik környezetüket. Ez nem egy rendellenes viselkedés. Ha ki akar jutni a terráriumból az állat, akkor természetesen gondolnunk kell arra is, hogy esetleg nem érzi jól magát, ingerszegény a környezete.