A tengerimalacok általános jellemzői és tartásuk

A tengerimalacok általános jellemzői és tartásuk
Tudományos neve: Cavia porcellus
Származási hely: Dél-Amerika
Átlagos testhossz: 20-25 cm
Átlagos életkor: 5-7 év

 

A tengerimalacok társas kisemlősök, úgy érzik igazán jól magukat, ha társaikkal kapcsolatban vannak, szaglás, illetve a hangok segítségével. Erre a kérdésre nézünk most rá.

 

Hogyan érdemes párokba rakni a tengerimalacokat?

 

 • Két hím: ha a hímek már mindketten felnőttek, válasszunk egy picivel nagyobb ketrecet a számukra és figyeljünk az ételkiosztásnál, hogy elegendő adagot adjunk, illetve külön házakat biztosítsunk, hogy elkerüljük a veszekedést (ez a párosítás a kevésbé szerencsés)
   
 • Felnőtt hím és egy még kölyök hím: a domináns a felnőtt hím lesz, az elejétől kezdve, a dominancia harcnak kisebb az esélye
   
 • Két nőstény: békésen megférnek egymás mellett, de itt is lehetnek kivételek, a malacok személyiségétől is függ, mennyire agresszív egyedek kerülnek össze 
   
 • Egy, vagy több nőstény és egy ivartalanított hím: ez a párosítás a legjobb, nem meglepő talán, hiszen közelít a természetes élettérhez

Tipp: miután hazavittük a kiskedvenceket, néhány óráig, napig tartsuk megfigyelés alatt őket, hogy mennyire férnek meg egymással és ha szükséges, válasszuk szét őket egy ráccsal, míg megszokják egymást

 

Miért jó tengerimalacot tartani?

 

 1. A tengerimalacok egyik nagy előnye, hogy kitűnő kisállatok gyerekek mellé termetük és szelíd természetük miatt. Igaz, eleinte kissé félősek, de ha sokat vannak kézben, akkor hamar elnyerheted a bizalmukat. Nyugodtak, játékosak és sohasem harapnak, tehát a kicsik is kedvükre dögönyözhetik őket. 
   
 2. Akik tartottak valaha tengerimalacot, azok tudják, hogy sokat kommunikálnak, nemcsak egymással, hanem az emberekkel is.Különböző csipogásokkal a tudtunkra adják ha éhesek, ha jól érzik magukat, ha félnek, de még köszönnek is nekünk, mikor hazaérünk a munkából. Sőt, ha simogatod, akkor is jelzik, hogy ez mennyire jól esik nekik!
   
 3. Amit egyszer megtanult, azt sosem felejti el! Bármilyen meglepő, hallgatnak a nevükre, és ha sokat foglalkozol velük, akkor pár dologra meg is taníthatod őket megfelelő motiválással, ami a legtöbb esetben nem más, mint az étel, ugyanis imádják a hasukat!
   
 4. Ezek a kis állatok pillanatok alatt fel tudják vidítani az embert, mivel igazán játékosak. Szeretnek egymással fogócskázni, sőt, olykor az elgurított tárgyak után is nagy hévvel futnak- igaz, nem hozzák vissza. Elég pár percre kiengedni őket a ketrecből, és garantáltan mosolyt csalnak az arcodra, mert biztosan hatalmas bohóckodással fognak jobb kedvre deríteni Téged!